Broers Arthur en Theo helpen met gocart mee aan nette stad

Hoedje af voor de broers Arthur (12) en Theo Vandemeulebroeke (10) uit Marke. Met hun gocart brengen ze groenafval naar de groenkar van buren die hulp nodig hebben. Ik had de eer om deze jonge mooimakers en VIK-ingen (Vrijwilligers in Kortrijk) te ontvangen op het stadhuis. Ze stelden hun project voor en gaven tips. Ik nodigde hen ook uit voor de grote lenteschoonmaak in de stad.


Artikel uit Het Nieuwsblad, Kris Vanhee, 04/09/24


Kortrijk - Het gaat hard voor Arthur en Theo Vandemeulebroeke. De twee broers die met hun gocart het groenafval van de buurt wegbrengen, werden ontvangen op het stadhuis. Ze zijn nu officieel mooimakers.


Arthur (12) en Theo Vandemeulebroeke (10) kwamen in het Nieuwsblad omdat ze groenafval van hun buren naar de groenkar brengen. Ze begonnen eraan toen ze een oudere vrouw zagen die hulp nodig had. “Zo is de bal aan het rollen gegaan”, zegt Arthur. “We vonden het onze plicht om te helpen. Ondertussen hebben we een eigen bedrijf GO-ART wat staat voor Groen Ophaling Arthur en Theo met onze gocart. En we hebben een aantal vaste klanten.”


De broers droomden van een onderhoud met de bevoegde Kortrijkse schepen om hun project voor te stellen. Ze wilden ook mooimaker worden. Dat liep niet van een leien dakje. Tweemaal een formulier invullen hielp niet, telefoneren naar de intercommunale IMOG ook niet. Uiteindelijk nam IMOG zelf contact op toen ze het verhaal van Arthur en Theo lazen in de krant.


Vikingen

Een afspraak maken met de bevoegde schepen ging makkelijker. Woensdagnamiddag was het zover. Ze mochten niet alleen hun project voorstellen, ze hadden ook een aantal tips. “Het is triestig wat zomaar allemaal wordt weggegooid”, vindt Theo. “Misschien staan er te weinig vuilnisbakken of worden ze te laat geledigd. Het zou leuk zijn moesten andere kinderen hetzelfde doen als wij. Wij zouden ook graag acties doen voor meer groen.” 

 

Schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) ontving de Markse broers en maakte er Vikingen van, zoals vrijwilligers in Kortrijk genoemd worden. “Misschien kunnen we van jullie ook ambassadeurs maken voor een propere stad, zodat jullie andere kinderen kunnen inspireren”, zei de schepen. “In de lente houden we een grote schoonmaak in de hele stad. Ook daar kunnen jullie een rol bij spelen. We gaan kijken hoe jullie in de toekomst iets kunnen betekenen.”


Voetballen

voor het maaien van een voetbalveld in de Preshoekstraat in Marke haalden de kinderen hun slag niet thuis. Blijkt dat het terrein geen stadseigendom is maar van Natuur en Bos. “Daar ligt al vier jaar een voetbalveld te verkommeren”, zegt Arthur. “Wij voetballen erg graag, maar het gras staat nog altijd te hoog.”(vkk)