Kortrijk bestaat uit 800 hectare groenvoorzieningen en de komende jaren komen er nog een pak groenzones bij. Om alles te onderhouden, kan de stad al sinds 2003 rekenen op een samenwerkingsverband met de maatwerkbedrijven WAAK en Constructief. In totaal houden zo'n 110 medewerkers zich bezig met het groenonderhoud in Kortrijk en deelgemeenten.
De 800 hectare groenzones zijn parken, begraafplaatsen, wijkgroen en andere groenelementen. 77% van de Kortrijkzanen zijn tevreden over de groenvoorzieningen in hun eigen buurt. Dat valt af te leiden uit de resultaten van de stadsmonitor van 2023.
De volgende jaren zullen er nog groenvoorzieningen bijkomen. Zowel kleine als grote groenprojecten zullen zorgen voor zuurstof in de stad en deelgemeenten. Kortrijk trekt volop de kaart van ontharding om de stad klimaatrobuust te maken. Voorbeelden van projecten zijn het Groeningepark, de Casinotuin en het Conservatoriumpark, de Appeltuin, het Sint-Michielsparkje, de tweede fase van de Verlaagde Leieboorden, enzovoort.
Maar al die groenvoorzieningen moeten uiteraard ook onderhouden worden. Hiervoor heeft Stad Kortrijk een eigen team van 26 stadsmedewerkers die bomen snoeien, extensief maaien en het regulier groenonderhoud doen. Daarnaast heeft de stad al 20 jaar een samenwerkingsverband met Constructief en WAAK. Constructief en WAAK zijn maatwerkbedrijven. Dat zijn bedrijven die mensen tewerkstellen die niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen. Beide bedrijven hebben ook gelijklopende doelstellingen.
De doelstelling van Constructief is het aanbieden van een volwaardige job aan de medewerkers. Als de medewerkers starten is er geen basiskennis noodzakelijk. De medewerkers krijgen hun opleiding op de werkvloer. De begeleiders krijgen op die manier inzicht in de competenties van de medewerkers. Naast het team groen dat aan natuurbeheer en groenzorg doet is Constructief ook actief in interieur en schrijnwerk. Er zijn 50 medewerkers en 13 begeleiders actief. Van de 35 medewerkers voor groenonderhoud, werken er 20 voor Stad Kortrijk (4 ploegen van 5 medewerkers).
Constructief is actief op 9 van de 11 begraafplaatsen in Kortrijk. Daar doen de medewerkers aan groenonderhoud en verwijderen ze onkruid en afval. Ze doen ook aan natuurbeheer (stadsgroen Marionetten, stadsgroen Kleiputten, Neerbeekvallei, ...) en ze worden ingeschakeld in functie van onkruidbeheersing op verhardingen.
WAAK is al sinds 1965 actief. De visie van het maatwerkbedrijf WAAK is dat elk mens recht heeft op zelfontplooiing. Daarom willen ze kansen scheppen voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ze bieden hun maatwerkers degelijk en duurzaam werk waar ze trots op kunnen zijn. Ze verschaffen niet alleen een een inkomen maar zorgen er ook voor dat ze kunnen groeien. Hun belangrijkste tool om die doelstelling te bereiken is opleiding. Zo bieden ze gerelateerde opleidingen (bv. duurzaam onkruidbeheer of kennis over planten, kruiden en bloemen aan, maar investeren ze ook in persoonsgebonden opleidingen (digitalisatie bv.). Op die manier maken ze de maatwerkers niet alleen sterker als medewerker maar ook als mens. WAAK is een belangrijke regionale werkgever met meer dan 2.000 medewerkers. Naast groenonderhoud zijn ze actief in de industriële assemblage, montagewerk, verpakkingswerk en een brede waaier van diensten op locatie. (schoonmaakdienst, schildersdienst,...).
WAAK zorgt van april tot november voltijds met verschillende ploegen voor het groenonderhoud in Kortrijk. Twee ploegen worden het volledige jaar ingezet. Ze voeren algemeen groenonderhoud uit (onkruid wieden, maaien, scheren, trimmen, zwerfvuil opruimen, ...). Vooral in de zomermaanden is het alle hens aan dek en worden de talrijke groenzones en sportterreinen van de stad onderhouden door een 60-tal voltijdse medewerkers. Daarnaast ondersteunen ze de stad tijdens het evenement 'Winter in Kortrijk'.
Beide organisaties bestrijden onkruid zonder chemische middelen. Het gebruik van pesticiden is sinds 2015 verboden voor openbare diensten. Dat maakt dat de bestrijding arbeidsintensief is en vooral manueel moet gebeuren. Beide bedrijven maken ook al enkele jaren de reconversie van het gebruik van gemotoriseerde machines naar elektrisch aangedreven toestellen. Naast de positieve invloed op de natuur (biodiversiteit) heeft deze manier van werken voordelen voor de gezondheid van de medewerkers en voor de omwonenden, die minder geluidsoverlast ervaren.